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• Standard Number: 1910.119

January 11, 1996  

Ms. Susan Tolley 
Chevron Research and Technology Center 
1003 West Cutting Boulevard 
Post Office Box 4054 
Richmond, California 94804-0054 

Dear Ms. Tolley:  

This is in response to your August 11, 1994, letter requesting interpretation of the process 
safety management (PSM) of highly hazardous chemicals (HHCs) standard, 29 CFR 
1910.119. Please accept our apology for the delay in responding. Specifically, you requested 
clarification to delineate at what point a work site change would no longer be considered a 
modification but would be considered a new facility. Your scenario and associated questions 
are noted below. Our corresponding reply follows.  

Scenario: Under paragraph 1910.119(i)(2)(iii), a process hazard analysis (PHA) must be 
performed and recommendations must be resolved or implemented before start-up of a "new 
facility." "Modified" facilities must meet the requirements contained in paragraph 1910.119
(l) Management of change, which does not specifically require a PHA, nor does it require 
specific action to update or modify an original PHA. However, paragraph 1910.119(l)(2)(ii), 
the impact of change on safety and health, leads implicitly to consideration of how the 
changes will affect results of previous PHAs.  

Question 1: How can we determine the point where changes to an existing facility have 
become so extensive that it should be considered a "new" facility? We find the PSM standard 
to be very clear in the definition of "replacement in kind" and how to determine the point 
when a facility is considered "modified", but less clear on the issue of when changes have 
progressed beyond "modification". For example, would the addition of a spare pump, piped 
in parallel with an existing pump, be considered a new facility or a modification?  

Would the installation of an additional storage tank in a facility that currently handles and 
stores crude oil be considered a new facility, or a modification, (the flow rates and maximum 
inventory, but not the process in the plant, are altered)?  

Question 2: When it has been determined that changes constitute a facility modification, but 
do not create a new facility, what is the scope of the PHA update, and how should this 
process be documented?  

Reply: Please note under paragraph 1910.119(b), "Definitions" that a "facility" means 
buildings, containers and equipment which contain a process. A facility constructed on a 
work site where there are no other facilities is considered a new facility. Thereafter, when 
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placed into operation, this new facility becomes an existing facility. A facility, subsequently 
constructed on the work site such that it is physically separated from and otherwise 
independent from existing facilities, is considered a new facility. (A facility is considered 
independent when the facility including the process(es) contained in the facility would not 
affect or be affected by an existing facility including the process(es) it contains. Otherwise 
the facility is considered a dependent facility.) Thereafter, when placed into operation, this 
new facility becomes an existing facility, and so on. A facility, subsequently constructed on 
the work site such that the facility or the process(es) it contains is connected to or otherwise 
dependent on an existing facility including the process(es) it contains, is considered 
collectively to be a modified facility. Under 1910.119(i)(1), the prestart up safety review 
standard would be applicable to "new facilities and to modified facilities which contain a 
covered process", that is, a process in which (at any one point in time) there is a threshold 
quantity or great amount of a HHC specified as being covered by the PSM standard.  

Under paragraph 1910.119(i)(2)(iii), a PHA must be performed and recommendations 
resolved before start up of a new facility. Also under paragraph 1910.119(i)(2)(iii), an 
employer must comply with the management of change standard when existing facilities are 
modified more than by "replacement in kind." The pre-start up safety review standard does 
not specifically require an employer to conduct a PHA when a facility is modified. Under 
paragraph 1910.119(e)(6), a PHA must be completed initially and at least every five years 
thereafter. Existing facilities as of May 31, 1992, the effective date of the PSM standard, and 
new facilities, thereafter, are subject to the "initially completed PHA" requirement of 
paragraph 1910.119(e)(1). "At least every five years thereafter" is interpreted to mean that a 
periodic PHA may be required more frequently, for example, when an existing facility is 
modified more than slightly, to assure that the PHA (corresponding to the existing facility 
before modification) is consistent with the current process. Paragraph 1910.119(e) addresses 
PHA documentation requirements.  

Under 1910.119(1)(1), the management of change standard would be applicable to changes 
to facilities that affect a covered process. The Occupational Safety and Health Administration 
(OSHA) did not intend that a pre-start up safety review be conducted by an employer for 
each facility that may be modified slightly, that is when the modification is not (emphasis 
added) significant enough to require a change in the process safety information (See 
Paragraph 1910.119(d)). Such an insignificant modification, except for "replacement in 
kind," would be subject to the management of change standard. This clarification is discussed 
in the preamble, page 6388, middle of left-hand column and page 6393, top of left-hand 
column, of the PSM Final Rule, a copy of which is enclosed for your use. 

We appreciate your interest in employee safety and health. If we can be of further assistance, 
please contact the Office of General Industry Compliance, Mr. Ronald J. Davies, at (202) 
219-8031, extension 110.  

Sincerely,  
 
 
 
John B. Miles, Jr., Director 
Directorate of Compliance Programs 
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